Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant: dat is een stof die je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Deze schadelijke stoffen noemen we vrije radicalen en dit zijn agressieve stoffen die in het ergste geval schade aan de cellen en weefsels in je lichaam kunnen veroorzaken. Vitamine E helpt bijvoorbeeld je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en luchtvervuiling 

Vitamine E is een ‘vetoplosbare’ vitamine en is te vinden in het vet van sommige voedingsmiddelen. Je lichaam neemt vetoplosbare vitamines op via je darmen en slaat ze vervolgens op in je lever en weefsels tot ze nodig zijn.   

Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten, zoals: 

  • granen 
  • noten en zaden 
  • groenten en fruit 

De gevolgen van een vitamine E tekort 

Een tekort aan vitamine E kan leiden tot afwijkingen van de celgroei, bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. 

De gevolgen van te veel vitamine E 

In theorie zal een teveel aan vitamine E zich opstapelen in weefsels, wat de processen in die weefsels negatief kan beïnvloeden. In de praktijk zijn er tot nu toe geen nadelige effecten bekend. 

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 300 milligram α-TE per dag. (1 α-TE = 1 ATE = 1 alfa-tocoferolequivalent = 1 mg D-alfa-tocoferol = 0,5 mg bèta-tocoferol = 0,25 mg gamma-tocoferol = 0,1 mg delta-tocoferol) 

Hoeveel heb je nodig? 

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 12 milligram. 

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België? 

39 milligram α-TE per dag.