Iedereen heeft aambeien. Ze maken deel uit van een normaal, gezond lichaam. Aambeien, ook hemorroïden of speen genoemd, zijn kussentjes van bloedvaten die zich in de anus bevinden. Deze kussentjes sluiten de anus af en zorgen voor het ophouden van de stoelgang. Aambeien kunnen echter ook opzwellen en groter worden. Hierdoor veroorzaken ze ongemak, pijn, bloedverlies (rood, helder bloed) of vochtverlies.
Hoe ontstaan aambeien?
- De belangrijkste oorzaak van aambeien is constipatie: door harde ontlasting en langdurig persen wordt het aambeienweefsel samengedrukt, wat het ontstaan van aambeien in de hand zou kunnen werken.
- Zwangerschap en bevalling: tijdens en vooral na een bevalling krijgen nogal wat vrouwen last van aambeien. Door het persen tijdens de bevalling zijn de weefsels van de bekkenbodem meer gezwollen doordat ze vol bloed zitten. Bestaande aambeien kunnen tijdens de bevalling naar buiten geperst worden.
- Overgewicht: een te hoog lichaamsgewicht verhoogt de druk op de anus en verhoogt ook de kans op verstopping.
- Zittend werk en langdurig rechtstaan: mensen die weinig bewegen en veel zitten, hebben vaak een harde droge ontlasting. Veel zitten verhoogt ook de druk op de anus.
- Ouderdom: bij het ouder worden, wordt het weefsel in de vaatkussentjes rond de aars minder krachtig en rekken ze uit. Aambeien komen dan ook vooral voor bij mensen tot 45-60 jaar. Naar schatting zou ongeveer 1 op 2 50-plussers last hebben van aambeien.
- Langdurige diarree
- Het overmatig gebruik van alcohol of kruiden.
Let op! Niet elk ‘anaal’ symptoom wijst op de aanwezigheid van aambeien. Elke bloeding kan wijzen op een ernstigere aandoening. Alleen uw arts kan de diagnose stellen en de nodige onderzoeken of behandeling bepalen.
Raadpleeg dus steeds een dokter als u:
- Ouder bent dan 50
- Familieleden hebt met ernstige darmziekten (bv. Darmkanker)
- Een verandering in je stoelgangpatroon opmerkt: vaker obstipatie of diarree dan vroeger
- Bloederige diarree hebt
- Een verandering in de stoelgang opmerkt (bv. Een donkerder kleur)
- Buikpijn hebt
- Vermagert
10 tips om een opstoot van aambeien te voorkomen
- Voorkom constipatie: zorg voor evenwichtige en vezelrijke voeding met veel volkoren graanproducten, groenten en fruit.
- Drink veel water: minstens 1.5 tot 2 liter per dag.
- Voorkom overgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.
- Beweeg regelmatig: minstens 30 min per dag.
- Alcohol of pikante voeding worden beste vermeden. Ook koffie en thee zijn te vermijden omdat deze de dikke darm stimuleren.
- Maak tijd voor het toiletbezoek, maar hou het kort, pers hierbij niet te hard.
- Negeer de drang niet om naar het toilet te gaan.
- Zorg voor een goede lokale hygiëne, zonder te overdrijven. Reinig met lauw water en maak vervolgens goed droog. Gebruik geen zeep of geparfumeerd toiletpapier.
- Draag of til geen zware lasten.
- Raadpleeg uw arts als de symptomen aanwezig blijven, verergeren of veranderen.
Hoe kunnen aambeien behandeld worden?
Wanneer aambeien veroorzaakt worden door constipatie, moet de constipatie behandeld worden. Een behandeling van aambeien is nodig wanneer er symptomen zijn zoals anaal ongemak, pijn, bloed- of vochtverlies. Hiervoor bestaan aangepaste orale en/of lokale behandelingen: Bioflavon, Circulafore en Speenkruid speciaal crème.