Je bekijkt nu “Wie salie in zijn tuin heeft, heeft geen dokter nodig.”

“Wie salie in zijn tuin heeft, heeft geen dokter nodig.”

Maar wat schuilt er eigenlijk precies achter dit beroemde gezegde uit de Provence? “Qui a de la sauge dans son jardin, n’a pas besoin d’un médecin.”

Salvia is afgeleid van het Latijnse ‘salvare’, dat ‘redden’ of ‘genezen’ betekent. Zowel bij de Romeinen als bij de Egyptenaren stond salie al sinds de Oudheid bekend om zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen.

Volgens botanicus Jacobus Theodorus Tabernaemontanus hadden Egyptische vrouwen de gewoonte om saliesap te drinken om hun vruchtbaarheid te verhogen, hun menstruatiecyclus te regelen en sneller zwanger te worden. De Grieken wisten deze plant dan weer te waarderen voor zijn positieve impact op de spijsvertering en zijn antiseptische eigenschappen. De Romeinen en de Arabieren gebruikten salie veelal als versterkend middel en als verband bij slangenbeten. Deze plant stond bovendien in de lijst met aanbevolen gewassen die op het koninklijke domein van Karel de Grote moesten worden geteeld. Dankzij de Benedictijnen die salie in hun kloostertuinen teelden, werd dit koninklijke kruid bekend in heel Noord-en Oost-Europa. Salie werd geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven en werd daarom in Engeland zelfs op graven gezaaid.

Gezondheidsvoordelen van salie

Van alle verschillende soorten die beschikbaar zijn, is Salvia officinalis of Echte salie veruit de meest bekende en meest gebruikte.

De effecten van salie zijn voornamelijk merkbaar op het niveau van de klieren:

  • Exocriene klieren: belemmeren van de zweet-, speeksel- en melkklieren
  • Endocriene klieren: stimuleren van de bijnieren, de endocriene functie van de alvleesklier en de geslachtsklieren.

De heilzame werking van Salvia officinalis wordt toegeschreven aan zijn essentiële olie en de aanwezigheid van tannines.

Tonicum voor het zenuwstelsel

Salie werkt opwekkend en stimulerend bij zware vermoeidheid of overbelasting.

Moeizame spijsvertering

Salie is rijk aan flavonoïden en heeft een choleretische (stimuleert de galsecretie), krampstillende en ontspannende werking op de spieren van de maag en van de darmen. Door deze eigenschappen is deze plant uiterst doeltreffend bij spijsverteringsstoornissen (darmgisting, opgeblazen gevoel, maag- en darmkrampen, oprispingen, trage en moeizame spijsvertering)

Problemen bij de menopauze

Dankzij de aanwezigheid van fyto-oestrogenen is het ook de plant voor vrouwen: ze verlicht de pijn tijdens de verschillende fasen van hun leven. Ze verzacht duidelijk problemen tijdens de menopauze, in het bijzonder de warmteopwellingen. Salie werkt als oestrogeen om de hormoondaling in de menopauze af te vlakken, zodat het helpt het overvloedig zweten te verminderen en de opvliegers onder controle te houden. Het gaat zo de opwellingen en het zweten ’s nachts tegen. Tevens kan het gebruikt worden bij vaginale droogheid.

Onregelmatige menstruatie

Bij onregelmatige, weinig overvloedige of pijnlijke menstruatie werkt salie menstruatie bevorderend. Het regelt de hormooncyclus (kwaliteit, kwantiteit en regelmaat van de bloedingen bij de menstruatie) en heeft dus een gunstig effect op de vruchtbaarheid.

Salie regulariseert ook overmatig zweten

De Europese Commissie en ESCOP erkennen het inwendig gebruik van salie als behandeling tegen extreme transpiratie (= hyperhidrose). Salie werkt kalmerend op het warmteregulerend centrum waardoor het kan aangewend worden voor klamme handen, zweetvoeten en nachtelijk zweten.

Huidklachten

Salie remt overdreven talgsecretie zodat het uitwendig kan toegepast worden bij vette huid en acné.

Zorgt voor de mond en het gebit

Door de aanwezige looistoffen werkt salie ontstekingswerend en regenererend op de slijmvliezen van mond en keel. Aften, zweertjes, tandvleesontstekingen en keelontstekingen behoren dan ook tot de indicaties van deze plant.

Vermindert de aanmaak van moedermelk

Salie kan als hulpmiddel dienen bij het stopzetten van de borstvoeding.

Door het hoge ketonengehalte (thujon en borneon) in de essentiële olie wordt het gebruik wel afgeraden bij
zwangere vrouwen (kans op miskraam), vrouwen die borstvoeding geven en epilepsiepatiënten.