Je bekijkt nu Natuurlijke schoonheid onthuld: Haal het beste uit je huid met planten in je verzorgingsroutine.

Natuurlijke schoonheid onthuld: Haal het beste uit je huid met planten in je verzorgingsroutine.

Planten spelen een cruciale rol bij het verbeteren van bepaalde problemen zoals roodheid, hyper-seborroe, onzuiverheden en droge huid. Planten hebben namelijk een lange geschiedenis van gebruik in traditionele geneeskunde en cosmetica vanwege hun helende eigenschappen en voedingsstoffen die de huid ten goede kunnen komen. Daar komt bij dat veruit de meeste planten diuretische en ontgiftende effecten hebben. Ze helpen om toxines te verwijderen, draineren de uitscheidingsorganen zoals de lever of de nieren en verbeteren de vertering. De meeste huidproblemen zij echter vaak te wijten aan een te rijke voeding, slaapgebrek of stress, die ons functioneren verstoren. De huid is ook een uitscheidingsorgaan, en als ze er niet meer in slaagt om toxines goed te verwijderen, kunnen puistjes of roodheid ontstaan of kan de teint dof worden. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke oplossing voor huidproblemen of gewoon wilt genieten van een gezonde en stralende huid, planten kunnen een fantastische toevoeging zijn aan je dagelijkse verzorgingsroutine.

Als het om de schoonheid van de huid gaat, zijn er 2 planten die eruit springen: Grote klit en Driekleurig viooltje.

Grote klit

Grote klit of Arctium lappa groeit overal ter wereld, is sterk verspreid in gematigde gebieden van Azië, Amerika en Europa en groeit tot op 1800m hoogte. Het is een ruigteplant, wat betekent dat ze groeit in puin, op bermen en op braakliggende en onbebouwde terreinen in de buurt van bewoning. Het is een doorlevende plant met een spoelvormige en vlezige wortel en ze kan tot 50 cm hoog worden.

Arctium lappa (Grote klit)
Grote klit of Arctium lappa

De wortel van Grote klit wordt traditioneel oraal en plaatselijk gebruikt tegen seborroe (overmatige productie van talg). Bij orale inname zou ze ook de uitscheiding via de nieren en de darmen bevorderen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) erkent het traditionele gebruik en het nut bij seborroïsche huidaandoeningen.

Onderzoeken naar de wortel van Grote klit hebben de volgende werking aangetoond: Regulerende werking op de secretie-en eliminatiefuncties: regulering van de talgsecretie in de huid en rijping van abcessen. Studies tonen aan dat de alcoholzuren van de wortel de galafscheiding in de lever verhogen, een laxerende werking hebben en zorgen voor een verhoogde uitscheiding van urinezuur en een verminderde vorming van nier- en blaasstenen door een alkalisering van de urine.

Grote klit wordt beschouwd als de plant bij uitstek voor huidaandoeningen, ongeacht of die droog, nattend of geïnfecteerd zijn: seborroïsche huid (vette huid), acné, jeukende dermatosen, eczeem, psoriasis, urticaria, prurigo, furunkels, abcessen, impetigo, talgcysten met superinfectie, blefaritis, gerstkorrels …

Driekleurig viooltje

Het Driekleurig viooltje of Viola tricolor is een klein eenjarig of doorlevend plantje dat 30cm hoog kan worden en endemisch is in alle gebieden met een gematigd klimaat in Europa en Azië. Het doet het zowel goed op bergweiden als in kuststreken. Dit plantje, dat soms ook Wild viooltje of Kruid van de Drievuldigheid genoemd wordt, is gedomesticeerd en wordt gekweekt in de tuinbouw, waar het een onbetwiste sierstatus geniet dankzij driekleurige bloemen van perfecte bilaterale symmetrie.

Viola tricolor (Driekleurig viooltje)
Driekleurig viooltje of Viola tricolor

In de 16de eeuw werd het voor het eerst therapeutisch toegepast als zuiverend middel, dat nuttig was bij huidziekten zoals pityriasis alba, seborroïsch eczeem en dermatofytosen.

Het Driekleurig viooltje wordt al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde, maar nu recente fytochemische studies de eigenschappen stilaan blootleggen, wordt de werking ervan ook wetenschappelijk onderbouwd. Het is nog wachten op grotere klinische studies, maar in tussentijd biedt het soelaas aan patiënten met inflammatoire, schilferige en jeukende huidaandoeningen.

Het EMA erkent het traditionele gebruik van het Driekleurig viooltje als symptomatische behandeling van lichte seborroïsche huidaandoeningen. De eerste wetenschappelijke publicaties over de dermatologische werking van het Driekleurig viooltje gaan al terug tot 1883, maar pas in 1938 wordt de therapeutische werking ervan aangetoond in een eczemamodel bij ratten. In die studie verbeterden de huidafwijkingen bij ratten waarvan de voeding gedurende 2 maanden verrijkt werd met verse Driekleurige viooltjes ten opzichte van een controlegroep. Sindsdien is het nut van Viola tricolor bij de behandelingen van diverse huidaandoeningen aangetoond in tal van studies.

Dermatologische indicaties voor deze plant zijn: seborroe, impetigo, acne, vulvaire irritatie en jeuk, huiduitslag, eczeem, psoriasis, zonne-erytheem… Het Driekleurig viooltje kan alleen of in combinatie met Grote klit gebruikt worden.

Combinaties met andere kruiden

Juglans regia of Okkernoot heeft door de aanwezige looistoffen een samentrekkend en ontstekingswerend effect op de bloedvaten van de huid en wordt hierdoor als adjuvans ingezet bij huidaandoeningen als (nat) eczeem, acne, herpes, psoriasis en droge en schilferende huid.

Smilax officinalis of Echte Sarsaparilla werkt door z’n urinedrijvende en bloedzuiverende eigenschappen huidreinigend. Tevens is het ook jeukwerend. Een studie uit 1942 bevestigde de waarde van Echte sarsaparilla bij psoriasis waar het de schilfering en ontsteking vermindert. Andere dermatologische indicaties zijn chronisch eczeem, acne, dermatitis (huidontsteking) en jeukende huidaandoeningen.

Taraxacum officinale of Paardenbloem kan door z’n bloedzuiverende, ontgiftende werking ingezet worden bij acne, eczema, psoriasis en chronische huidaandoeningen die vooral veroorzaakt worden door een slechte leverwerking of door een slechte afvoer van afvalstoffen.

Conclusie

Als afsluiting kunnen we concluderen dat het integreren van planten in je huidverzorgingsroutine vele voordelen met zich meebrengt. Niet alleen kunnen planten helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van je huid, maar ze kunnen ook specifieke huidproblemen aanpakken, zoals acne, droogheid en irritatie.

Dus waarom niet profiteren van de kracht van planten en je huid laten stralen op een natuurlijke en gezonde manier?

Bron: 

  1. Farmasfeer 283 – Goed in je vel zitten, op een natuurlijke manier
  2. Groot handboek geneeskrachtige planten – Geert Verhelst