Trigonella foenum-graecum (Fenegriek)

Trigonella foenum-graecum (Fenegriek)

Fenegriek is een éénjarige, winterharde aromatische plant die een penetrante, onaangename geur verspreidt en inheems is in het oostelijk Middellandse Zee-gebied, Noord-Afrika, de Kaukasus en West-Azië. ‘Foenum-graecum’ staat voor ‘Grieks hooi’ en verwijst naar het gebruik van het kruid in de oudheid als veevoer én naar de typische hooigeur.

Cholesterol- en triglyceridenverlagend

Door de aanwezige slijmstoffen (galactomannanen) en vezels die de cholesterol in de darm binden en via de stoelgang afvoeren en door de saponinen die de cholesterolabsorptie in de darm verhinderen en zo de fecale eliminatie van galzuren bevorderen, leidt de inname van Fenegriek tot een verhoogde omzetting van cholesterol uit het bloed tot galzuren in de lever.

Hypoglycemiërend

Oraal Fenegriekzaad lijkt de glycemische controle bij diabetes type 2 te verbeteren.

De galactomannanen zijn slijmstoffen die in contact met water vanuit de maag en darm opzwellen en een viskeuze massa vormt. Dit zorgt voor een tragere maaglediging en voor het langzaam vrijkomen van glucose in de darm, waardoor de glucosespiegel na de maaltijd daalt en er dus minder insuline nodig is en minder insulineresistentie ontstaat. Ook foenugraecine werkt hypoglycemiërend. Tevens werken trigonelline, nicotinezuur en de coumarines in op de suikerstofwisseling.

Ongeveer 80% van het totale gehalte aan vrije aminozuren in de zaden is aanwezig als 4-hydroxyisoleucine, dat insuline direct lijkt te stimuleren.