Lagerstroemia Speciosa (Banaba)

Lagerstroemia Speciosa (Banaba)

Lagerstroemia Speciosa of Banaba is inheems in de vochtige jungle van India, Zuid-Oost Azië en de Filipijnen, maar wordt nu ook elders in tropische en subtropische streken gecultiveerd als sierboom.

Al eeuwen wordt de smaakvolle thee van het Banabablad op de Filipijnen gedronken bij diabetes, overgewicht, nier- en urinewegaandoeningen. Vooral Japanse onderzoekers claimden als eerste een natuurlijke insulinewerking van de Banababladeren.

Bloedsuikerverlagend

Zowel in dierproeven als in humane studies werd een significante daling van de bloedsuikerspiegel aangetoond bij orale inname van Banaba-extract, die in verhouding staat tot de hoeveelheid ingenomen extract. Vooral penta-O-galloyl-glucopyranose (PGG), en minder lagerstroemine, fungeert hierbij als een activator van het glucosetransport vanuit het bloed doorheen de celmembranen tot in de lichaamscellen en werkt dus als een soort plantaardig insuline. Het totaalextract van het blad werkt beter dan PGG alleen, want ook lagerstroemine, flosine B en reginine A activeren de insulinereceptoren en bevorderen dus de glucose-opname van de cellen. De valonzuurderivaten inhiberen het koolhydratenverterende enzym alfa-amylase, waardoor er minder opname van suikers gebeurt in de darm.

Door de betere regeling van de glucose- en insulinewaarden is er tevens minder drang naar koolhydraten (suikers).

Remt de aanmaak van vetweefsel

Banaba-extract heeft het grote voordeel op bepaalde orale bloedsuikerverlagende medicijnen dat het niet de toename van vetweefsel bevordert, maar integendeel dat het de neiging tot obesitas vermindert.  Het Banaba-extract heeft een inhiberende invloed op de differentiatie van vetcellen door insuline.