Calcium

Calcium kennen we ook als kalk en het heeft veel verschillende rollen: Het 

  • ondersteunt je tanden en botten 
  • zorgt voor een normale spierwerking 
  • draagt bij aan een normale prikkeloverdracht in je zenuwen 
  • ondersteunt de stolling van je bloed 
  • draagt bij aan de aanmaak van weefsels en celgroei 
  • ondersteunt je spijsvertering 
  • helpt energie vrij te maken uit je voeding 

Calcium komt vooral voor in zuivelproducten, zoals: 

  • melk 
  • yoghurt 
  • kaas 

Ook brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten calcium, maar veel minder dan zuivelproducten. Toch dragen ook deze producten bij aan je totale calciumvoorziening. 

De gevolgen van een calcium tekort 

Een tekort aan calcium zorgt voor een vertraagde bloedstolling, spierkrampen, zenuwaandoeningen, problemen met hartritme en bloeddruk, duizeligheid en migraine. 

Wanneer je lichaam een tekort aan vitamine D heeft en calcium niet goed kan opnemen, kan osteomalaxie ontstaan. Dit is een verweking van je botten. Bij ouderen kan te weinig calcium leiden tot osteoporose, oftewel botontkalking. 

De gevolgen van te veel calcium 

Als je teveel calcium binnenkrijgt, verstoort dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan deze mineralen krijgt. Ook loop je het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor je botten zwakker worden. 

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 2500 milligram per dag. 

Hoeveel heb je nodig? 

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 800 milligram per dag. 

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België? 

1600 milligram per dag.