BROMELAÏNE FORTE

Bromelaïne

Bromelaïne is een proteolytisch (eiwitsplitsend) enzym dat wordt verkregen uit de stengels van Ananas en dat een scala aan toepassingen kent.

Eiwitvertering

Bromelaïne is een proteolytisch enzym dat voedingseiwitten helpt af te breken en ondermeer als digestivum (spijsverteringsbevorderend) kan ingezet worden bij indigestie (slechte spijsvertering), anorexie (slechte eetlust), slechte eiwitvertering, pyrosis (zuurbranden), preventie van ulcera (maagzweren), flatulentie (winderigheid), spastisch colon, constipatie … 

Cellulitis

Omdat bromelaïne ook een vetverterend enzym is, wordt het ook ingezet bij vermageringskuren. Het is een efficiënt middel om overgewicht in combinatie met waterretentie of cellulitis tegen te gaan. Door de proteïnen op te splitsen die in het cellulitisweefsel zijn opgestapeld, wordt het weefsel vrijgemaakt en worden vetophopingen gemakkelijker vervoerd en verwijderd.

Immuunsysteem

Bromelaïne kan een regulerend effect hebben op het proces waarbij overmatige vorming van immuuncomplexen inwerken op de organen. Dit is vaak het geval bij diverse auto-immuunziekten.

De immuunrespons tegen virussen kan door bromelaïne ondersteund worden. Bromelaïne kan de biosynthese van bepaalde cytokines in monocyten induceren. Onder meer tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha), interleukine- 1-beta (IL-1-beta) en interleukine-6 (IL-6) kunnen onder invloed van bromelaïne toenemen.

Anti-inflammatoir

Bromelaïne wordt ook voor een belangrijk deel onveranderd opgenomen in de darm en helpt zo ook ontstekingseiwitten in het lichaam af te breken en de productie van ontstekingsbevorderende prostaglandines E2 en tromboxanen A2 af te remmen. Bovendien remt bromelaïne de migratie van neutrofielen als reactie op IL-8 tijdens een ontsteking en vermindert het de afscheiding van pro-inflammatoire chemokinen en cytokinen. Hierdoor kan het als bijkomend anti-inflammatoir (ontstekingswerend) middel ingezet worden bij: reumatische aandoeningen als artritis, slijmbeursontstekingen, carpal tunnel syndroom, peesontstekingen, kneuzingen, verrekkingen, blauwe plekken, blessures …

Cardiovasculaire ziekten

Bromelaïne werkt tevens antitrombotisch (bloedverdunnend door remmen van de plaatjesaggregatie en – adhesie) en fibrinolytisch, waardoor het bijdraagt tot de preventie van aderverkalking, hart- en vaatziekten, bloedstolsels en tromboflebitis.

Voor een betere vertering wordt bromelaïne na de maaltijd genomen in een dosis overeenkomend met 300 à 1000 GDU.

Bij inname van bromelaïne tussen de maaltijden in, is de kans groter dat de bromelaïne terecht komt in de bloedbaan, via de dunne darm, en daar zijn werk verricht. Bromelaïne kan in dat geval dan ook beter zijn ontstekingsremmende eigenschappen laten zien.

De meeste mensen hebben baat bij een dosering van 500 tot 1500 mg bromelaïne per dag.