Astragalus membranaceus (Astragalus)
Astragalus, ofwel de vlezige hokjespeul, is een adaptogene plant en wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen bij stress en beperken de schade die hierbij zou kunnen ontstaan. Astragalus ondersteunt de werking van het immuunsysteem door het te kalmeren of activeren wanneer nodig. Bovendien werkt het antibacterieel en antiviraal.
De belangrijkste werkzame stoffen zijn: saponinen (waaronder diverse astragalosiden), polysachariden (waaronder astragaloglucanen) en flavonoïden (waaronder isoflavonen).
Saponinen zijn organische verbindingen die naast vele andere functies een belangrijke immuunregulerende rol hebben.
De polysachariden zijn een van de functionele elementen in Astragalus en hebben immuunregulatie als belangrijkste functie. Onderzoek naar de effecten van Astragalus op het immuunsysteem is veelal in in vitro en dieronderzoek gedaan. De resultaten van deze onderzoeken laten zien dat Astragalus zowel de humorale als cellulaire immuunrespons stimuleert en zo bescherming biedt tegen pathogenen zoals virussen en bacteriën. De polysachariden verhogen de hoeveelheid T-cellen en hun activiteit en reguleren de expressie van cytokines. Ze verhogen ook de activiteit van de natural killer (NK) cellen en activeren macrofagen via de toll-like receptors (TLRs).
Flavonoïden zijn pigmentstoffen die van nature voorkomen in planten. Ze zijn verantwoordelijk voor de kleur in planten, groenten en fruit. Flavonoïden zijn een categorie van fytonutriënten die vallen onder de polyfenolen. De meeste flavonoïden werken als antioxidant en vangen vrije radicalen om deze onschadelijk te maken en helpen zo effectief celschade te voorkomen.