Allium sativum (Knoflook)

Allium sativum (Knoflook)

Allium sativum, ofwel Knoflook, is een culinair kruid dat wereldwijd wordt geteeld. Knoflook hoort samen met ui, prei en bieslook tot de lookfamilie (Alliaceae). Knoflook wordt door de eeuwen heen gebruikt als voedsel, als smaakmaker en als volksgeneesmiddel. Knoflook verlaagt de bloeddruk, verbetert het serum lipidenprofiel, verlaagt het cholesterolgehalte en werkt immunostimulerend. De gezondheidsbevorderende fysiologische effecten van Knoflook zijn toe te schrijven aan de zwavelhoudende verbindingen, met als belangrijkste component het reukloze alliine.

Preventie van hart en vaatziekten

Supplementen met een knoflookextract kunnen effectief de bloeddruk verlagen, in het bijzonder bij mensen met een te hoge bloeddruk. Het werkingsmechanisme berust op stimulatie van het enzym stikstofoxidesynthase (NOS) in het vaatendotheel waardoor de aanmaak van het vaatverwijdende NO toeneemt. Op die manier werkt Knoflook ontspannend op de gladde spieren, bloedvatverwijdend en houdt het de bloedvaten elastisch.

Knoflook vermindert de stolbaarheid van het bloed door het inhiberen van thromboxaansynthetase. Dit enzym is belangrijk voor de vorming van thromboxaan A2, een stof die de bloedplaatjes onderling doet verkleven (= aggregeren) en doet vastkleven aan de bloedvatwand (= adhereren). Knoflook werkt op deze manier bloedverdunnend.

Knoflook beïnvloedt factoren die een bepalende rol spelen in de pathogenese en progressie van slagaderverkalking. Knoflook heeft mogelijk een gunstig effect op het bloed lipidenprofiel. De cholesterol-verlagende effecten zijn vooral toe te schrijven aan de remming van het enzym HMG-CoA-reductase. Dit enzym speelt een essentiële rol bij de aanmaak van cholesterol. Allicine en SAC (s-allyl-cysteïne) beschermen endotheelcellen en LDL-cholesterol tegen oxidatie en remmen zo de progressie van atherosclerose.

Versterking van het immuunsysteem

De intacte cellen van knoflook bevatten een geurloos, zwavelhoudend aminozuurderivaat dat bekend staat als alliine. Wanneer de cellen worden geplet, komt alliine in contact met het enzym alliinase in de naburige cellen en wordt omgezet in allicine. Allicine heeft een antibacteriële en antimicrobiële werking, maar is sterk geurend en onstabiel. Het heeft ook anti-bloedplaatjes en anti-hyperlipidemische activiteiten.