Pelargonium sidoides (Geranium)

Pelargonium sidoides (Geranium)

Pelargonium sidoides is een kruid dat in Zuid-Afrika al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt voor de behandeling van infectieuze aandoeningen van de luchtwegen, dysenterie en diarree. De wortelextracten worden in Duitsland gebruikt voor de behandeling van infecties van de luchtwegen. Patiënten nemen het in supplementvorm in om verkoudheid en acute bronchitis te behandelen.

Polyfenolen (bv. catechine) en 7-hydroxy-cumarines (bv. umckalin), de belangrijkste bestanddelen van de plant, hebben antimicrobiële en immunomodulerende effecten. P. sidoides extract verhoogde de vorming van natural killer cellen, tumor necrose factor alfa, iNOS, en interferon-beta afgifte. Pelargonium sidoides verhindert de adhesie (aanhechting) van virussen en bacteriën op de slijmvliezen en verhindert de vermenigvuldiging van reeds gefixeerde virussen en beschermt op die manier de slijmvliezen van de luchtwegen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft gezondheidsclaims goedgekeurd met betrekking tot het gebruik van Pelargonium sidoides wortelextract voor de verlichting van acute bronchitis en acute rhinofaryngitis bij gebruik als traditioneel kruidengeneesmiddel.