Borago officinalis (Bernagie)

Borago officinalis (Bernagie)

De Boragebloem (Borago officinalis), of ook wel Bernagie of Komkommerkruid genoemd, is een bekend keukenkruid met blauwe bloemen, afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee en door de eeuwen heen verspreid over heel Europa en Noord-Amerika.

Borage-olie is rijk aan gammalinoleenzuur (GLA). Dit omega 6-vetzuur komt nauwelijks in voeding voor; het wordt in het lichaam gevormd uit (cis)linolzuur (aanwezig in plantaardige oliën). Vaak vindt deze omzetting in beperkte mate plaats, waardoor minder (gunstige) eicosanoïden (lokale hormoonachtige stoffen) worden gevormd.

De ontstekingsremmende eigenschappen van borage-olie worden toegeschreven aan het hoge GLA-gehalte. Het bevat ook andere vetzuren, waaronder linolzuur, oliezuur, palmitinezuur, stearinezuur, eicosenoïnezuur en erucazuur. GLA kan worden omgezet in de prostaglandine-precursor dihomo-gama-linoleenzuur (DGLA). DGLA kan de omzetting van arachidonzuur in leukotriënen en andere prostaglandinen blokkeren. GLA kan het cAMP-niveau verhogen, waardoor de synthese van tumornecrosefactor-alfa wordt onderdrukt, een ontstekingsmediator die in verband wordt gebracht met reumatoïde artritis.