Viscum Album (Maretak)

Viscum album (Maretak)

De Maretak (Viscum album) is een prachtige groenblijvende plant uit de Sandelhoutfamilie (Santalaceae), die pas echt zichtbaar wordt in de wintermaanden als bomen hun bladeren hebben verloren. De plant groeit in bolvorm op verschillende boomsoorten en zuigt water en voedingsstoffen uit de bomen, waardoor het een halfparasiet is. De Engelse benaming ‘Mistletoe’ is afkomstig van ‘mistl’ wat ‘verschillend’ betekent en duidt op de twijgen die anders zijn dan die van de boom waarop ze groeit. De maretak wordt ook ‘Vogellijm’ genoemd. Deze naam duidt op het feit dat de kleverige bessen aan de snavels van vogels blijft plakken of zelfs vogeltjes met hun pootjes doet vastkleven aan lijmstokken.

De Maretak heeft een lange geschiedenis van legenden en symbolische betekenissen, die verschillen van land tot land. Door de Kelten en Germanen werd maretak beschouwd als een belangrijke magische plant die door de druïden met gouden sikkels werd geoogst en niet op de grond mocht vallen, anders zou het zijn speciale effect verliezen. Elkaar een kus geven onder de maretak is een aloude kerstraditie in Engeland en Amerika, die stamt uit de Noorse mythologie.  De legende luidt dat de god Balder dodelijk getroffen werd door een pijl uit Maretak. Hij werd op verzoek van andere goden weer tot leven gewekt, maar sindsdien moest door de godin van de liefde de Maretak wel een symbool van liefde in plaats van haat worden. Hierdoor moeten mensen die elkaar eronder ontmoeten elkaar kussen als teken van liefde en vrede.

In de moderne kruidengeneeskunde wordt Maretak onder meer gebruikt tegen hoge bloeddruk door de aanwezigheid van amines zoals acetylcholine, choline, histamine … die de perifere bloedvaten verwijden en de bloedvatweerstand verlagen.