Je bekijkt nu Tijm: bekend voor zijn heilzame werking bij winterkwaaltjes.

Tijm: bekend voor zijn heilzame werking bij winterkwaaltjes.

Weinig planten kennen zo’n uitgebreid gebruik en zoveel toepassingen in ons dagelijks leven als tijm. Tijm is de plant bij uitstek voor advies bij problemen met de luchtwegen. Het verlicht ontstekingen en irritatie in de keel en verzacht hoestbuien.

Tijm is een aromatische, houtachtige struik met veel ondersoorten die inheems zijn in Midden- en Zuid-Europa. Bij de meer dan 300 soorten hoort de ‘gewone’ Tijm – Thymus vulgaris en de ‘kleine of wilde’ Tijm – Thymus serpillum. Verschillende werkzame stoffen zorgen voor de therapeutische werking: thymol, carvacrol, linalool, geraniol, flavonoïden, monoterpenen …

Eigenschappen van Tijm:

Ontsmettende (antiseptische) eigenschappen: De essentiële olie van deze plant bevat carvacrol, fenol en thymol en dat zijn uitstekende ontsmettingsmiddelen in de strijd tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen.

Thymol en carvacrol hebben ook een slijmoplossende en krampstillende werking, voornamelijk bij acute of chronische bronchitis en in het algemeen bij alle aandoeningen van de bovenste luchtwegen. De etherische olie vergemakkelijkt zowel de bronchiale afscheiding als de uitdrijving van het slijm door middel van cilliaire bewegingen van de trilharen. Op die manier worden de longen schoon gehouden en kunnen de longen hun functie goed uitvoeren. Tijm wordt traditioneel gebruikt om de luchtwegen vrij te maken en een slijmhoest te verzachten in geval van een verkoudheid of bronchitis.

Flavonoïden hebben een krampstillende werking en kunnen de hoest dus verzachten, maar niet stoppen.

De ontstekingsremmende werking is toe te schrijven aan het rozemarijnzuur, dat ook helpt de pijn te verminderen. Paracymeen werkt tevens ook pijnstillend. Hierdoor kan Tijm ook gebruikt worden om droge hoestbuien te verlichten.

Antibacteriële en antivirale eigenschappen: De bacteriewerende werking van Tijm is al bekend sinds de oudheid. Thymol is een antibacteriële stof die 25x krachtiger is dan fenol. De etherische olie heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking die bewezen is door in vitro testen.

Linalol is een ander belangrijk bestanddeel van Tijm, dat bekend is als antischimmelmiddel in de strijd tegen onder andere Candida-infecties.

Borneol is ook een antisepticum en decongestivum voor de luchtwegen. Het stimuleert ook de immuniteit.

Het EMA (European Medicines Agency) beschouwt Tijm van oudsher als een slijmoplossend middel tegen hoesten en tegen verkoudheden.

De WHO (World Health Organization) erkent het gebruik van Tijm als een natuurlijke remedie “tegen dyspepsie en andere maag- en darmklachten, tegen hoesten, bij verkoudheid of bronchitis, en als gorgelmiddel bij keelontsteking”. Tijm wordt in lokale toepassing ook genoemd voor zijn ontsmettende en helende werking bij irritatie van de mond en op oppervlakkige wonden.

Enkele voorzorgsmaatregelen bij gebruik van Tijm.

De literatuur vermeldt geen toxische bijwerkingen bij therapeutische doses. Overdreven doses thymol kunnen gastro-intestinale klachten, huiduitslag en soms leverschade veroorzaken. Het gebruik van Tijm is niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor planten uit de familie van de lipbloemigen (munt, salie, rozemarijn, lavendel …). Tijm kan een zeker risico inhouden tijdens de zwangerschap. Alleen de fractie in de essentiële olie is gevaarlijk, niet de in water oplosbare fractie. Er wordt geen probleem gemaakt van gebruik van Tijm in de voeding.

Wanneer is Tijm aanbevolen?

  • Bij ademhalingsstoornissen: bronchitis, astma, griep, keelpijn, verkoudheden en hoesten …
  • Bij spijsverteringsproblemen: spijsverteringscomfort, vermindert winderigheid en diarree.
  • Bij loopneus: Tijm vermindert de hoeveelheid neusafscheiding en zorgt ervoor dat je weer comfortabel kan ademhalen.
  • Bij goede mondhygiëne: het verzacht gingivitis, voorkomt gaatjes en verfrist de adem.
  • Het stimuleert het immuunsysteem.
  • Bij vermoeidheid helpt Tijm om het lichaam een ‘boost’ te geven.

De heilzame werking van deze plant vind je terug in de Tijmsiroop en Airways capsules.