Vitamine B12 (Cyanocobalamine)

Vitamine B12 heeft verschillende taken: 

  • het voorkomt pernicieuze anemie, een vorm van bloedarmoede 
  • het zorgt voor een goede weerstand 
  • het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen 
  • het helpt vermoeidheid te verminderen 
  • het is belangrijk voor je zenuwstelsel 
  • en het speelt een belangrijke rol in de productie en afbraak van homocysteïne, net als foliumzuur 

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines; ze zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig vitamine B binnenkrijgt. 

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees en zuivelproducten. Je kan het enkel voldoende absorberen als er in de maag voldoende van de zogenaamde intrinsieke factor geproduceerd wordt. 

De gevolgen van een vitamine B12 tekort  

De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan vitamine B12 is een verstoring van de opname van de vitamine in je maag-darmkanaal. Ook kunnen mensen die langere tijd geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, een vitamine B12 tekort ontwikkelen. De verschijnselen van een vitamine B12 te kort zijn pas jaren later zichtbaar, omdat het lichaam een grote voorraad vitamine B12 aanlegt. 

Een tekort aan vitamine B12 kan een tekort aan vitamine B9 veroorzaken, omdat deze 2 vitamines samenwerken. Vitamine B9, beter bekend als foliumzuur, is onder andere belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem.  

Een vitamine B12-tekort kan ook pernicieuze anemie veroorzaken, een vorm van bloedarmoede. De symptomen hiervan zijn vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. 

Vitamine B12 is mogelijk belangrijk voor het functioneren van je geheugen en denken. Ouderen kunnen als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen. 

De gevolgen van te veel vitamine B12 

Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld. 

Hoeveel heb je nodig? 

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 2,5 microgram. 

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België? 

Er werd geen maximum limiet vastgelegd.