Kalium

Kalium speelt een belangrijke rol in het lichaam, het: 

  • is goed voor het zenuwstelsel 
  • helpt bij het behouden van een normale bloeddruk 
  • speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren 

Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn: 

  • aardappelen 
  • brood 
  • zuivel 
  • vlees en vleeswaren 
  • groenten 

Goed om te weten: wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt, gaat het kalium hierin verloren. Je kunt je aardappelen en groenten dus beter stomen! 

Gevolgen van een kalium tekort  

Doordat kalium in veel voedsel voorkomt, is de kans dat je een tekort oploopt terwijl je normaal eet erg klein. Wel kan een kaliumtekort ontstaan wanneer je langere tijd diarree hebt of braakt waarbij je veel kalium uit je voedsel verliest. Ook kan een kaliumtekort ontstaan wanneer je laxeermiddelen of diuretica gebruikt. 

Symptomen bij een tekort aan kalium zijn onder andere: 

  • spierzwakte 
  • verstoorde hartfunctie 

Gevolgen van te veel kalium 

Er is weinig bekend over wanneer er sprake is van een teveel aan kalium en wat de gevolgen hiervan zouden kunnen zijn. Je lichaam is meestal zelf in staat ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid kalium binnenkrijgt en binnenhoudt. Je nieren zorgen ervoor dat de hoeveelheid kalium in je lichaam constant is. 

Een teveel aan kalium opnemen via je eten is vrijwel onmogelijk. 

EFSA heeft geen maximum niveau vastgelegd. 

Hoeveel heb je nodig? 

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 2000 milligram per dag. 

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België? 

6000 milligram per dag.