Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)

Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)

Als bijna geen andere plant is de Echinacea bekend bij “het grote publiek”. Veel mensen gebruiken Echinacea tinctuur of tabletten ter verhoging van de weerstand, vooral wanneer de “R” in de maand is, men verkouden is of er een griepgolf heerst. 

Het geslacht Echinacea behoort tot de familie der Compositae, gewoonlijk zonnebloemenfamilie genoemd. Van de bekende soorten worden E. purpurea, E. angustifolia en E. pallida veelvuldig gebruikt in de kruidengeneeskunde. Extracten afgeleid van de wortel en de bovengrondse delen worden in Europa en de Verenigde Staten veel gebruikt als niet-specifieke immunostimulantia en om verkoudheid en griep te voorkomen of te behandelen. Deze extracten bevatten een breed spectrum aan werkzame stoffen zoals alkylamiden, polysachariden (heteroxylaan, arabinogalactaan) en cafeïnezuurderivaten (cichoreizuur, echinacoside, cynarine). Wetenschappers hebben onder meer vastgesteld dat alkylamiden en polysacchariden de aangeboren afweer versterken (waaronder activering macrofagen en toename fagocytose-activiteit, toename natural killercellen en granulocyten) en een ontstekingsremmende werking hebben, cafeïnezuurderivaten antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten hebben en polysacchariden en cichoreizuur de verworven afweer versterken (B-celfunctie). 

Er is dus een globale verhoging van de weerstand, zonder tegen één bepaalde kiem gericht te zijn. Echinacea laat dus geen ‘immunologische herkenningsreactie’ achter, vandaar het preventief en discontinu (onderbroken) gebruik.