Serenoa repens (Zaagpalm)

Serenoa repens (Zaagpalm)

Zaagpalm is een dwergpalm die groeit in de kustgebieden van Noord-Amerika, West-Indië en de landen rond de Middellandse Zee. De vruchten zijn een rijke bron van vetzuren en fytosterolen en worden gebruikt om het urineren te bevorderen, ontstekingen te verminderen, en voor de behandeling van aandoeningen zoals goedaardige prostaathyperplasie (BPH). 

Studies met een liposterol-extract van zaagpalmbessen toonden aan dat het de weefselopname van zowel testosteron als dihydrotestosteron (DHT) met meer dan 40% verminderde, wat wijst op een anti-androgene activiteit, waardoor de groei van de prostaat geremd wordt. Verder remde het extract de binding van DHT aan zijn receptor en blokkeerde het de omzetting van testosteron in het sterk prostaatgroei-bevorderende DHT door de activiteit van 5-alfa-reductase te remmen. De bessen remmen ook de 5-cyclo-oxygenase- en 5-lipoxygenasepathways, waardoor de biosynthese van ontstekingsbevorderende prostaglandinen en leukotriënen wordt voorkomen. Andere mogelijke mechanismen die toegeschreven worden aan de voordelen van Zaagpalm bij BPH zijn het blokkeren van de oestrogeen receptor activiteit in de prostaat en blaasspier, krampstillende en ontstekingsremmende activiteiten. 

Het beste effect wordt verkregen in de vroege stadia van benigne (goedaardige) prostaathypertrofie (BPH) met als urinaire klachten: 

  • Frequent kleine beetjes urineren 
  • ’s nachts vaak moeten opstaan om te urineren 
  • Moeilijk te bedwingen aandrang 
  • Lang moeten wachten vooraleer de urinestroom op gang komt 
  • Zwakke straal 
  • Langdurig nadruppelen 
  • Retentie (onvolledige lediging van de blaas) 

Uiteraard moeten prostaatklachten altijd eerst door een arts geëvolueerd worden en moet er door klinisch onderzoek, bloedonderzoek (bv. PSA) en andere investigaties prostaatkanker uitgesloten worden.