Arctium lappa (Grote klit)

Arctium lappa (Grote klit)

Klis, een overblijvende plant die inheems is in Europa en Noord-Azië, wordt nu wereldwijd aangetroffen. De wortel wordt in Azië al vele eeuwen als voedsel geconsumeerd. De vrucht wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gewaardeerd als uitwendig middel tegen huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. 

Klis of klitwortel bevat vooral inuline, een polysacharide, dat in staat is de defecten te corrigeren aan de ontstekingsmechanismen en aan het immuunsysteem dat oorzaak is van vele eczeem- en allergieproblemen. Bovendien is het diuretisch, leverstimulend, pancreasregulerend en antimicrobieel, zodat het een algehele gunstige werking heeft bij huidproblemen. 

Arctiin en arctigenin, de lignanen in klis, hebben een ontstekingsremmende werking door remming van de ontstekingsbevorderende factoren stikstofmonoxide (NO), tumornecrosefactor-alfa (TNF-a) en interleukine-6 (IL-6). De polyacetylenen en het chlorogeenzuur hebben antibacteriële eigenschappen en worden verantwoordelijk geacht voor de gunstige effecten van Klis op infecties en huidaandoeningen. 

Tevens regelen de aanwezige fytosterolen (bètasitosterol) de talgproductie van de huid. 

Arctium lappa werkt licht hypoglycemiërend (bloedsuikerverlagend). Het ƴ-guanidino-n-boterzuur vermindert de postprandiale hyperglycemie, dit wil zeggen, het vermindert het hoge bloedsuikergehalte na de maaltijd.