Salix alba (SChietwilg/Witte wilg)

Salix alba (Schietwilg/Witte wilg)

De Witte wilg is 1 der allerbekendste bomen in ons noordelijk halfrond. Zijn inhoudsstof is dat ook: salicine, een glycoside van salicylzuur, dat aanleiding gaf tot de ontwikkeling van Aspirine, 1 der meest verkochte geneesmiddelen ter wereld. De Wilg kennen we ook als de Knotwilg of Schietwilg. We knotten deze bomen namelijk als ze langs de weg of waterkant staan en op de knotten komen zeer snel vele scheuten, vandaar deze namen.

De schors van de jonge twijgen is de grootste leverancier van de inhoudsstof salicine. Salicine is ontstekingswerend, pijnstillend en koortswerend. De pijnstillende werking van salicine richt zich vooral op zenuwpijnen, zoals hoofdpijn of rugpijn. Toch vindt Salix alba veelvuldig toepassing bij reuma en gerelateerde pijnen. Ook hernia, lumbago of sciatiek zijn belangrijke indicaties.

De werking steunt op het feit dat de vorming van de ontstekingsbevorderende prostaglandines wordt verhinderd door blokkering van het enzyme 5-cyclo-oxygenase (COX). Verschillende wetenschappers concludeerden dat het geobserveerde pijnstillend effect van Salix alba niet enkel toegeschreven kan worden aan salicine, maar dat ook andere stoffen zoals o.a. de flavonoïden en de flavanolen bijdragen tot de werkzaamheid, zoals tremulacine en quercitine remmen het enzyme 5- lipo-oxygenase (LOX), waardoor de synthese van leukotriënen wordt geremd.