Aanbieding!

COËNZYME Q10 100MG FORTE

13,50

COËNZYME  Q10 100mg FORTE activeert je natuurlijke energie in het lichaam.

Q10 draagt bij tot een normale energiestofwisseling van de cellen.

! TEN MINSTE HOUDBAAR TOT 09/24

Op voorraad

Beschrijving

Coënzyme Q10 100mg forte

Inhoud: 30 caps

Ingrediënten:

Soja-olie 351mg – Gelatine 158mg – Coënzyme Q10 100mg (ubiquinon) – Glycerol (geleermiddel) 52mg – Sojalecithine (emulgator) – Water 23,5mg – Bijenwas (verdikkingsmiddel) 14mg – Kleurstoffen: titaniumoxide – ijzeroxide

Gebruik:

1 capsule per dag met water.

Notificatie: PL_AS 34/175

Omschrijving:

Co-enzyme Q10 is een belangrijke lichaamseigen stof die we zelf kunnen aanmaken. Het komt ook in onze voeding voor, al is de bijdrage daaruit gering.

In het lichaam komt co-enzyme Q10 voor in twee biochemische vormen: ubiquinon, de geoxideerde vorm, en ubiquinol, de gereduceerde vorm. In de cellen die veel energie nodig hebben (hart- en spiercellen bijvoorbeeld) is co-enzyme Q10 vooral in de ubiquinonvorm aanwezig, de essentiële vorm voor ATP-energieproductie in de cellen. In het bloed komt daarentegen voornamelijk de ubiquinolvorm voor.

Aanvulling met co-enzyme Q10 (ubiquinol of ubiquinon) kan zinvol zijn wanneer er sprake is van een verminderde endogene synthese (bijvoorbeeld door veroudering of defecten in de co-enzym Q10-synthese), maar ook als gevolg van een verhoogde behoefte aan co-enzym Q10 bij veroudering of ziekten.

Ook medicatiegebruik kan de aanmaak van co-enzyme Q10 beïnvloeden. Statines bijvoorbeeld remmen cholesterol en daarmee co-enzyme Q10-bloedspiegels, omdat cholesterol en co-enzymee Q10 stappen van een biosyntheseroute delen (mevalonaatroute).

Indicaties voor suppletie met co-enzyme Q10 zijn: dyslipidemie, hypertensie, endotheeldisfunctie en atherosclerose, hartfalen, cardiomyopathie, myocardinfarct, metabool syndroom en diabetes, chronische (laaggradige) ontstekingen, multiple sclerose, neurodegeneratieve aandoeningen, chronisch vermoeidheidssyndroom, migraine en nierziekten…

Energie

Co-enzyme Q10 is een vetoplosbare stof die een essentiële rol vervult in de elektronentransportketen (ademhalingsketen) van de mitochondriën. Binnen de ademhalingsketen wordt energie in de vorm van ATP gevormd. Vrijwel alle cellen bevatten mitochondriën en dus co-enzyme Q10. Het komt in grote hoeveelheden voor in cellen met talrijke mitochondriën en verhoogde energiebehoefte, zoals hart-, spier-, nier- en levercellen.

Anti-oxidans

Een andere essentiële rol van co-enzyme Q10 is gelegen in het vermogen om oxidatieve stress te verminderen door de antioxidantwerking van de elektrondonor ubiquinol. De elektronen die ubiquinol afstaat, neutraliseren namelijk vrije radicalen. Een groot deel van ubiquinol bevindt zich in de mitochondriën; in het bloed komt ubiquinol vooral voor gebonden aan lipoproteïnen als LDL en VLDL. Op deze manier is ubiquinol in staat celmembranen en andere structuren als lipoproteïnen, DNA en eiwitten te beschermen tegen de destructieve effecten van vrije radicalen, ofwel oxidatieve schade.

Anti-inflammatoir

Co-enzyme Q10 heeft daarnaast een ontstekingsremmend effect. Deze werking komt enerzijds tot stand door de anti-oxidatieve eigenschappen en anderzijds direct door de activatie van monocyten en modulatie/vermindering van de afgifte van ontstekingsbevorderende stoffen zoals tumor necrose factor-alpha (TNF-a).

Dyslipidemie

Een hoog LDL- en laag HDL-gehalte worden in verband gebracht met mitochondriale disfunctie. Dit kan leiden tot oxidatieve stress en overproductie van vrije radicalen.

Hart- en vaatziekten en de risicofactoren

Hart- en vaatziekten vormen een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Co-enzyme Q10 kan hart en bloedvaten op verschillende manieren ondersteunen. Het verbetert de energieproductie in de hartspiercellen en beschermt het hart tegen oxidatieve beschadiging. Oxidatieve stress wordt gezien als een belangrijke component in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Co-enzyme Q10 voorkomt bovendien oxidatie van LDL-cholesterol, een belangrijke component in het proces van atherosclerose.

Hypertensie is een belangrijke risicofactor voor vrijwel alle verschillende hart- en vaatziekten. Het effect van co-enzyme Q10 op de bloeddruk is frequent onderzocht. Co-enzyme Q10 heeft een direct effect op het endotheel door het verbeteren van gladde spiercelactiviteit en verminderen van vasoconstrictie en bloeddruk. Door het verminderen van oxidatieve stress en inflammatie en bevorderen van stikstofoxide (NO)-synthase heeft co-enzyme Q10 een beschermend effect op de bloedvaten.

Myopathie na statinegebruik

Veel patiënten met hoge cholesterolspiegels, gebruiken dagelijks statines ter preventie van hart- en vaatziekten. Statines blokkeren het enzym (hMG CoA-reductase) dat cholesterol produceert. Het is echter hetzelfde enzym dat is betrokken bij de aanmaak van co-enzyme Q10. Het gebruik van statines gaat daarom vaak gepaard met een verlaging van co-enzyme Q10. De verlaging van co-enzyme Q10 na statinegebruik kan myopathieën (spierziektes) bevorderen als gevolg van mitochondriale schade. Bijwerkingen van statines, zoals spierpijn, spierschade en spierzwakte, worden dan ook vaak veroorzaakt door de afname van co-enzyme Q10.

Ouderen

Een hogere leeftijd is de meest voorkomende oorzaak van verlaagde co-enzyme Q10-spiegels. Ouderen maken minder co-enzyme Q10 aan en de omzetting van ubiquinon naar ubiquinol verloopt minder efficiënt.

Co-enzyme Q10 is vetoplosbaar en wordt na inname via de voeding beter geabsorbeerd in aanwezigheid van vetten of vetachtige stoffen.

Co-enzyme Q10 suppletie kan dus zowel in de vorm van ubiquinon als ubiquinol geschieden. Van een groter belang voor absorptie in de darmen lijkt de matrix waarin het supplement zit. Een supplement waarin een olie samen met fosfolipiden (lecithine) als dragerstof wordt gebruikt, bevordert de opname en biologische beschikbaarheid van co-enzyme Q10, ongeacht de vorm. Lecithine is een fosfolipide dat samen met bijenwas de stabiliteit van een supplement waarborgt.

 

Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt. De aangegeven dosering niet overschrijden. Goed gesloten en buiten het bereik van kinderen bewaren.