OMEGA 3 + VIT E

25,95

OMEGA 3 + Vit E bevat meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam.

  • rijk aan omega-3 1000mg
  • bevat extra vitamine E tegen oxidatie

 

EPA en DHA dragen bij tot een normaal gezichtsvermogen, hersenfunctie, bloeddruk, triglyceridengehalte en hartfunctie.

Op voorraad

Artikelnummer: FCB41 Categorieën: , , Tag:

Beschrijving

Omega 3 + Vit E

Inhoud: 90 caps

Ingrediënten:

Visolie (Haring, Makreel, Sardines) omega 3 (18/12) 1000mg (25% EPA – 15% DHA – tot.40% Omega 3) – Gelatine – Glycerine (geleermiddel) – DL-a-tocoferol acetaat (Vit E) 10mg.

Referentie-inname: 3 capsules = 300% Vit E

Gebruik:

3 x daags 1 capsule tijdens een maaltijd met water

Notificatie: NUT 26/6

Omschrijving:

De inname van omega 3-vetzuren is heel belangrijk voor de juiste vetzuurbalans, vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat (meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren die de tegenhangers en tegenspelers zijn van omega 3-vetzuren). De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze eigenlijk ongeveer 4:1 dient te zijn. Het beste resultaat met Ω3-vetzuren wordt bereikt als ook de inname van linolzuur (voornamelijk uit zonnebloemolie en maïsolie) aan banden wordt gelegd. Omdat de lichaamsvoorraad van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) beperkt is, is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van omega 3-vetzuren uit voeding (en supplementen). Er zijn supplementen op de markt die het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) bevatten uit plantaardige oliën zoals lijnzaadolie. De lichaamseigen omzetting van deze ALA in EPA en DHA verloopt echter zeer inefficiënt, zodat inname van kant-en-klare EPA en DHA noodzakelijk is om van de gezondheidseffecten van deze lange keten Ω3-vetzuren te profiteren. EPA kan worden omgezet in DHA en vice versa.

EPA en DHA komen voor in vette vis (heilbot, makreel, haring, sardines, zalm, …) en daarom noemt men ze wel eens: “visvetzuren”.

Lange keten vetzuren waaronder DHA en EPA zijn belangrijke componenten van neuronale membranen, bovendien hebben EPA en DHA invloed op ontsteking en cardiovasculaire gezondheid. Ze:

  • dragen bij tot het normaal functioneren van het hart (bij min. dagelijkse inname van 250 mg EPA en 250 mg DHA)
  • dragen bij tot het normaal functioneren van de hersenen (bij min. dagelijkse inname van 250 mg DHA)
  • dragen bij tot een normale bloeddruk (bij min. dagelijkse inname van 3000 mg van EPA en DHA)
  • dragen bij tot het behouden van normale triglyceriden (bij min. dagelijkse inname van 2000 mg van EPA en DHA)
  • dragen bij tot een normaal gezichtsvermogen (bij min. dagelijkse inname 250 mg DHA)

 

Hart en vaatziekten

Allereerst werken Ω3- vetzuren als ontstekingsremmer waardoor ze het risico op CVZ (cardiovasculaire ziekten) verminderen. Ontstekingen in de arteriële endotheelcellen zijn namelijk een van de risicofactoren voor CVZ.

Bovendien verminderen omega-3 vetzuren de arteriële stijfheid en vernauwing van vaten. Stikstofoxide (NO) is een belangrijke factor voor vaatconstrictie/relaxatie. Omega-3 vetzuren kunnen NO-synthese bevorderen waardoor het de vaatvernauwing beïnvloed. Bovendien vertraagt Ω3 suppletie de hartslag en bloeddruk, dit zijn risicofactoren voor CVZ-morbiditeit en mortaliteit. Dit effect komt waarschijnlijk door indirecte factoren zoals de invloed op de NO-synthese en door directe modulatie van de hart elektrofysiologie. Daarbovenop lijkt de effectiviteit van het hart verhoogd te worden door omega-3 consumptie door verminderde systemische vaatresistentie en betere diastolische vulling.

Hyperlipidemie

Door het effect op de vetzuurhuishouding hebben omega-3 vetzuren een beschermende werking tegen arteriosclerose. Omega-3 suppletie verlaagd de triglyceride en cholesterolwaarden. Mechanismes die hierbij een rol spelen zijn een verhoogde vetzuurverbranding in de lever en in vetcellen, en verminderde productie van triglyceriden door omega-3 vetzuren.

Centrale zenuwstelsel

De grootste concentratie DHA in het lichaam bevindt zich in hersenen, zenuwstelsel en retina, waar het is ingebouwd in cellulaire en intracellulaire membranen (fosfolipiden), synapsen, fotoreceptoren en de myelineschede rondom zenuwen. Vetzuren zijn van belang voor de signaaloverdracht. Voldoende inname van DHA is daarom cruciaal voor een goede opbouw en werking van het (centrale) zenuwstelsel. Met name DHA is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd.

Verlies van DHA uit de membranen wordt niet alleen met verslechterde vloeibaarheid van de synaptische membranen geassocieerd, maar ook met afname van antioxiderende enzymen, opruimers van amyloïde eiwit, hippocampale zenuwgroei, en met verhoogde oxidatie van lipide-membranen, ischemische schade, synaptisch verlies en vorming van amyloïde.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Echter, om de juiste vetzuurverhouding te behouden is een dagelijkse onderhoudsdosis van 250-500 mg omega-3 (EPA + DHA) aan te raden.

De dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5000 mg bedragen.

 

Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt. De aangegeven dosering niet overschrijden. Goed gesloten en buiten het bereik van kinderen bewaren.

Omega 3