Matricaria chamomilla (Echte kamille)

Matricaria recutita (Echte kamille)

Kamille, een aromatisch eenjarig kruid, wordt al heel lang in de traditionele geneeskunde gebruikt bij maagaandoeningen. De effecten van Kamille komen tot stand door de combinatie van matricine, bisabolol en apigenine.

Antispasmodicum

Het bisabolol en apigenine treden samen in synergie voor de krampstillende werking op het spijsverteringsstelsel. Buikpijn, darmkrampen en maagpijn zijn dus indicaties van deze plant, maar ook braken en misselijkheid (inclusief deze bij reisziekte en zwangerschap).

Anti-inflammatoir middel

De ontstekingswerende werking uit zich bijna uitsluitend op de maag en de darm. Kamille is bijzonder efficiënt bij teveel aan maagzuur en brandend maagzuur tot in de slokdarm (reflux). De ontstekingsremmende werking wordt tot stand gebracht door de inhibitie van de enzymes 5-COX en 5-LOX.

Antidyspepticum

Moeilijke spijsvertering en indigestie, overbelaste maag, opgeblazen gevoel, winderigheid en oprispingen zijn reeds sedert de Middeleeuwen indicaties voor deze plant. Kamille werd veelvuldig aangeplant in de kruiden- en abdijtuinen om te verwerken in de abdijlikeuren.