Aesculus hippocastanum - Paardekastanje

Aesculus hippocastanum (Witte paardenkastanje)

Aesculus hippocastanum (Witte paardenkastanje), een boom die oorspronkelijk uit het Balkanschiereiland komt, wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt. Het zaadextract wordt gebruikt als voedingssupplement ter ondersteuning van de vasculaire functie. Paardenkastanje moet niet verward worden met tamme kastanje.

Aescine, een natuurlijk mengsel van triterpenoïde saponinen geïsoleerd uit het zaad van de paardenkastanje, is geïdentificeerd als het werkzame bestanddeel.

Een van de mechanismen waardoor aescine de chronische veneuze insufficiëntie vermindert, wordt verondersteld te zijn via remming van elastase en hyaluronidase, die beide betrokken zijn bij de enzymatische afbraak van proteoglycaan, dat deel uitmaakt van het capillaire endotheel en tevens de belangrijkste component is van de extravasculaire matrix. Aangenomen wordt dat de samentrekking van aders en slagaders door Paardenkastanje gedeeltelijk wordt bemiddeld door 5-HT(2A)-receptoren. Paardenkastanje verminderde ook de aggregatie van bloedplaatjes in vitro.

Daarnaast bevatten de wilde kastanjes veel flavonoïden (Vit P- werking: zie Bioflavon), cumarines en looistoffen.

De totale werking is dus:

  • Een venotonifiërende werking met vitamine P-activiteit
  • Vermindering van de capillaire fragiliteit en permeabiliteit
  • Versterking van de aderwanden
  • Pijnstillend, ontstekingsremmend en oedeemremmend